Българската народна банка ще бъде готова за приемането на еврото до

...
Българската народна банка ще бъде готова за приемането на еврото до
Коментари Харесай

БНБ ще бъде готова за приемане на еврото до 1 януари 2025 г.

Българската национална банка ще бъде подготвена за приемането на еврото до 1 януари 2025 година. В това увери гуверньорът  Димитър Радев. По негови думи синхронизацията на банковата система на БНБ, както и на комерсиалните банки върви по проект, само че се вижда изоставане при останалите ангажирани институции. 

Напредъкът по влизане в еврозоната върви по проект, увери гуверньорът на Българската национална банка Димитър Радев. По думите му централната банка на България разполага със 118 милиона лв., с цел да задвижи процесите и промените по цифровизация на банковата система.
Ние би трябвало да гледаме към този развой освен какво вършат банките а всички институции а там напредъка не е сериозен. За огромната част на нещата в това число платежните системи периодите са в края на тази година в края на годината Българска народна банка и банките ще са подготвени за въвеждане на еврото само че дано всички други институции да го създадат.
Димитър Радев, гуверньор на Българска народна банка

Основното техническо предизвикателство е доставката на новите евро банкноти и монети в България.
Един от най-големите проблеми е логистичното придвижване е масите пари и монети – няколко стотин тона, банкноти, трезори, транспортни средства.
Кирил Петков, ПП-ДБ
По отношение на потенциала ние имаме относително нов касов център в София а преди година открихме в Пловдив работи се и в Плевен и Варна. Това в общ подтекст – строителство на центрове във Варна. Ако приемем 1 януари 2025 за дата, то можем да кажем че се работи доста съществено.
Димитър Радев, гуверньор на Българска народна банка

Тема на полемика стана и концепцията на Асен Василев да се вкара еврото като паралелна валута за разплащане в България преди приемането на единната европейска валута.Пред страната няма и риск да се постанова да заплаща непознат външен дълг след влизане в еврозоната, увери Димитър Радев.Гуверньорът на БНБ е категоричен , че банковият бранш ще е подготвен за приемане на еврото до 2025 година, само че е значимо всички останали законодателни и институционални въпроси да бъдат решени дотогава.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР